Waarheid bestaat niet

door | 6 juni 2022

‘Kaart 23’ in het spreukenboekje: Gelukkig door Ont-Dekken, Sterker door Ellende, van Anja Jongkind en Greet Vonk… (ISBN:978-90-830767-2-0)

Dit boekje wordt mijn inspiratie voor de wekelijkse blogs – kan ik dat, blogs, geen idee, maar wanneer ik het niet probeer, weet ik het nooit – van het komende jaar. Ik heb alleen een vluchtige blik geworpen in het boekje, dus weet ook niet wat er komt…, al kun je daar natuurlijk vraagtekens bij zetten, gezien de titel van deze blog… Maar goed, je moet me dus maar op mijn woord geloven…

En daar zijn we dan ook direct bij het onderwerp van deze week beland: Waarheid bestaat niet! DE Waarheid? Nee, er is geen waarheid, we geloven iets als waar wanneer dat op een of andere manier versterkt wordt door andere uitspraken. Die uitspraken kunnen gedaan worden door bepaalde mensen met ‘aanzien’, of door grote groepen, of door mensen met ‘toegekende macht’… Daarnaast kunnen er versterkende uitspraken aan iets verbonden worden, waardoor het oorspronkelijke kale gegeven eigenlijk wordt ‘aangekleed’, het wordt versterkt. Dit heb ik ooit meegekregen uit het boek van Bruno Latour: Wetenschap in actie… Feiten bestaan niet, die worden gemaakt.

Maar waar gaat dit nu heen zul je je misschien afvragen, “Je bent toch coach, wat heeft dat met De Waarheid te maken…?” Goeie vraag! –  al zeg ik het zelf – Zoals ik hierboven al schreef, wordt iets versterkt met andere uitspraken ZODAT het een waarheidsgehalte krijgt. Welnu, dat doen we ook ten aanzien van onszelf. We vertellen onszelf verhalen over hoe de wereld in elkaar zit, hoe we onszelf in die wereld moeten zien, wat onze geschiedenis is en hoe die verklaart waarom we zijn zoals we zijn. Herken je dat? Mooi! Dat is dan duidelijk…

Maar zijn de verhalen die we onszelf vertellen De Waarheid, zijn het de enig mogelijke verhalen die er verteld kunnen worden? NEEE, je kunt zoveel verhalen verzinnen als je maar wil! Geloof is wat anders dan Waarheid… Waarom zou je dan je leven ophangen aan een verhaal dat je weliswaar gelooft, maar dat absoluut niet waar hoeft te zijn. Toch is dat iets wat we heeeel erg veeeel doen, met alle gevolgen van dien. En geloof me, ik kan erover meepraten…

Dus …, stel gerust vragen over Jouw Waarheid, stel vragen bij de verhalen die je jezelf vertelt, want door vragen te stellen en kritisch te blijven over het verhaal dat je jezelf over jezelf vertelt, krijg je misschien ook grip op de leugens die daarin verpakt zijn. Leugens die je geluk in de weg staan.

Ik zou zeggen: Happy Hunting!

Michiel

Over Michiel van Dorp

Heel lang heb ik me ook vastgeklampt aan ‘veiligheid’…. Maar na een hele moeilijke periode, ben ik opnieuw begonnen.… Jarenlang was ik zoekend naar verlossing, maar heb mijzelf en mijn levensdoel gevonden: De ervaringen van mijn zoektocht inzetten en omzetten in hulp aan anderen!

Nu ben ik een eigen-wijs, kritisch en liefhebbend mens, die het anderen gunt om vrijer, dan wel vrij in het leven te staan, iets wat ik zelf na een weg met zelfonderzoek, coaching en integratie via psychedelica heb bereikt. Vanuit deze ervaringen wil ik mensen hun weg helpen vinden naar zelfbewustzijn en vrijheid door vanuit het gedachtegoed van Post Traumatische Groei, als mentor en coach op te treden.

Eind tachtiger jaren heb ik in Maastricht twee richtingen van Gezondheidswetenschappen gestudeerd – o.a. Mental Health Science en Theorie van Gezondheidswetenschappen – en daarin gepromoveerd (2001). Daarnaast heb ik jarenlange ervaring in de zorg.